Leonie Bentveld

Veldrijden tijdens corona

Wat een vreemd wedstrijdseizoen en wat had ik mij dit anders voorgesteld. Crossen bij de junioren en hopelijk kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb. Helaas gooit corona flink wat roet in het eten. Aan het begin van het seizoen leek het er op dat er nog wel wat wedstrijden verreden konden worden maar al snel werden er steeds meer landen oranje gekleurd op de coronakaart. Het was de bedoeling om eind september voor 2 wedstrijden naar Tsjechië te gaan maar helaas werd de week ervoor het land op oranje gezet. Toen werden de zinnen op Kruibeke en Kasterlee gezet die het weekend daarna plaats vonden. Dit kon gelukkig wel doorgaan.
Natuurlijk was er 11 oktober de Superprestige in Gieten. Ook hier werd er voor de junioren eerst een streep doorgezet maar uiteindelijk kregen we toch toestemming om met de elite dames te fietsen.
Samen met mijn trainster ontdekte ik dat er in het weekend van de Superprestige in Ruddervoorde, ook in Frankrijk gereden kon worden waarbij ook nog eens een apart juniorenklassement was. Donderdagmiddag zouden we vertrekken en toen ik opgehaald werd van school kreeg ik een mail dat het hele weekend afgelast werd vanwege corona. Dit was flink balen want dan leef je er zo naar toe en hoop je eindelijk toch met UCI punten huiswaarts te keren.
Gelukkig kon ik ook nog naar Ruddervoorde maar moest dan eerst nog wel een commerciële coronatest doen want het is in België een vereiste om een negatieve uitslag te kunnen laten zien dus op naar de testlocatie in Deventer want daar kenden ze mij inmiddels wel. Uiteindelijk kreeg ik net voor de inschrijving de uitslag binnen dus ik mocht starten.

foto ©Alain Vandepontseele  

Na dit weekend ging het helemaal bergafwaarts. Er werd steeds meer voor de junioren geannuleerd. Zo zou het EK, uiteraard zonder publiek, op 7 en 8 november in Rosmalen worden gehouden en helaas werd op het laatste moment besloten om het te beperken tot alleen de zondag en dan alleen voor de elites dus ook al geen EK voor mij.
Niet veel later besloten de KNWU en haar Belgische collega om geen junioren meer naar het buitenland af te laten reizen. Nu was het dus helemaal gebeurd met de wedstrijden want ik had mijn zinnen nog op een wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Tábor gezet en hier ging dus ook een streep door.
Nu is het maar afwachten wat er straks allemaal nog mogelijk is. België heeft namelijk al laten weten dat er sowieso tot 15 januari geen junioren aan de start komen dus de beide wereldbekerwedstrijden in Namen en Dendermonde kunnen ook van het lijstje. In principe staat het NK nog wel op het programma. Dit staat gepland op 10 januari en wordt georganiseerd in Zaltbommel.
Er rest zodoende maar één ding zoals afgelopen week ook te lezen was in het interview dat ik heb gegeven op cyclingonline , en dat is blijven trainen.
Laten we hopen dat in ieder geval het wedstrijdseizoen van 2021 wel normaal doorgang kan vinden en dat corona ons dan niet meer in de wurggreep heeft.