Leonie Bentveld

Superprestige Gieten

Afgelopen zondag was de Superprestige in Gieten.
Door de corona was er nog al wat veranderd in de reglementen.
In eerste instantie zou er in beperkte mate publiek aanwezig mogen zijn maar een paar week geleden kwam het bericht dat het evenement het zonder publiek moest doen.
Dit was wel sneu voor iedereen die wilde gaan kijken maar gelukkig kon het wel op TV gevolgd worden want o.a. RTV Drenthe was live dus nu werd het motto “niet komen maar kijken”.

Toen volgde, doordat de coronaregels verder moesten worden aangescherpt, ook nog eens de boodschap dat de nieuwelingen en junioren helemaal niet mochten startten. Wat een teleurstelling want er zijn al zo weinig wedstrijden voor ons overgebleven.
Echter vorige week kreeg ik bericht dat de juniordames aan de wedstrijd van de elitevrouwen mee mochten doen. Gelukkig.

Zaterdag ben ik reeds gaan verkennen en wat lag het parcours er mooi bij. Het zand was hard en de zon liet zich uitbundig zien. Het zou een snel rondje worden.
Maar toen begon het ’s nachts toch te regenen! Het hield nooit weer op en toen ik zondagmorgen opnieuw ging verkennen werd pas echt duidelijk wat de overvloedige regen allemaal teweeg had gebracht. Het was één grote modderpoel en het zand was zo doordrenkt met water dat het gewoon begon te zuigen. Dit beloofde niet veel goeds en het zou echt zwaar worden.

Wat was deze dag toch anders dan andere jaren. Helemaal geen publiek en de mensen die er wel waren, waren van de organisatie, mechaniekers en verzorgers en natuurlijk van de TV.
Mijn wedstrijd, die tevens de eerste wedstrijd van de dag was, begon om 16.00 uur. Aan de start stonden 61 dames. Bij deze wedstrijden bepaalt het aantal UCI punten jouw startpositie. Doordat ik nog geen kans heb gehad om UCI punten te behalen bij wedstrijden, ook omdat ik laatst vanwege corona niet naar Tsjechië kon afreizen, stond ik op de zesde startrij. In de eerste bocht was gelijk een valpartij van Sanne Cant en daar zat ik achter. De start was dus ronduit slecht. Gelijk aan de inhaalrace begonnen maar kwam pas na 2 rondes echt in mijn ritme. Na 47 minuten op dit loodzwaar parcours kwam ik als 21e overall en als 2e junior over de finish.